Mina tips
Hem Upp Inför cykelsemestern Min packlista Cykla i olika länder Mina cykelsemestrar Mina tips Att följa cykelleder

 

Under denna avdelning finns tips och recensioner av olika grejer samt om det är aktuellt också var de är köpta.

Tipsen gäller för utprovade saker som använts på minst en cykelsemester.

Alla bilder är tagna av mig själv.

Cykel

HP Velotechnik Street Machine GT

 

Liggcykel. Styret under sätet (USS). Kostade 24000:- enligt den konfiguration jag valde. Det finns så många kombinationer av grejer till cykeln att den endast tillverkas på beställning. Shimano XT växlar bak, 9-delad kassett, 11-34 tänder och Shimano 105 växlar fram, 52, 42 och 30 tänder. Pakethållare och lowrider. Fjädring fram och bak, båda justerbara. TektroV-bromsar. Orange färg. Däck fram 40-406 (20 tum) och bak 40-559 (26 tum), kevlardäck. Sätesstorlek medium. Sätena finns från Small till Extra Large. Det finns två typer av säten, ett normalt som är ganska varmt och ett som släpper igenom fukten bra för varma sommardagar. Cykelstöd. Skärmar. Två flaskhållare.

 

Också räknad som en av de bästa långfärdscyklarna som finns. Är med packning stabilare än motsvarande vanlig långfärdscykel. Mycket avslappnad körställning med styre under stolen. På en liggcykel av denna typ så har man ungefär samma blick som från en bil, bra sikt framåt och bakåt med hjälp av backspegel. Jämfört med en vanlig cykel så är en liggcykel bättre i motvind p.g.a. lägre luftmotstånd men sämre i uppförsbackar då man endast kan använda benstyrkan i dessa. På en vanlig cykel kan man använda både benstyrka och kroppen tyngd i uppförsbackar. Dålig vändradie.

 

Då cykel har stöd och står för sig själv kan man använda sätet att ha grejer på när man fikar vid vägen eller packar om i väskorna.

 

Sedan cykel köptes har flöjande saker bytts:

  • Bakre stötdämpare från DNM AO-22AR med två luftkamrar till DT Swiss SSD225 med en luftkammare och en hydraulisk kammare. Den har fungera utan problem hitintills.

  • V-bromsarna är bytta till Shimano XTR-951. Dessa har fungerat utmärkt och framförallt inte ändrat på sig efter injustering.

  • Backspeglar och ringklockor har bytts flera gånger. Om cykeln ramlar gör den det nästan alltid på den sida där ringklockan sitter och den håller normalt inte för det.  De ska sägas att med den nya bakre stötdämparen har de minskat att den ramlar.

  • Teflonrör och kedja bytta varje år. Trampor fram detta år (2005). Man byter inte klingor utan hela tramppaketet fram. Som tur är kostar det inte mycket (595 kr, maj 2005).

  • Nya växelreglage då de börjat glappa för kraftigt i Storbritannien. De glappade så man fick in två växlar i samma läge.

  • Ny framgaffel. Den gamla hade börjat läka så vatten trängt in i den och delar hade rostat. 

Detta har hänt med cykel sedan den köptes:

  • Fyra punkteringar.

  • Ett ekerbrott i Tyskland och ett i Storbritannien.

  • Växelörat böjdes efter ett fall i Tyskland. Har med hjälp av ett riktverktyg fått till detta.

Ekrar

 

Tyvärr ett något suddigt foto då kameran hade svårt at ställa in skärpan på så glesa föremål.

 

Jag har tejpat fast med isoleringsband ekrarna jag har med på staget till skärmen. Detta gjorde jag även på min förra långfärdscykel. Att sedan de två ekrar som gått av har suttit så jag inte kunna byta dem själv är en annan historia. Det är tyvärr ekrarna som sitter bak mot växelkransarna som lättast går av då de är mest spända. 

 

Tillverkare: HP Velotechnic

Svensk importör: Jary

 

Cykelväskor

Ortlieb Bike-Packer Plus

1050 gram, 20 liter per väska. Vattentäta, kraftiga, rymliga. Krokar med låsning. Krokarna är stora. Det följer med insatser så man kan minska diametern på kroken. Krokarna går att justera i sidled och det gör man genom att lossa på ett snäpplås. När man är nöjd så viker man tillbaka låset som hakar fast i ovala hål som finns på den skena krokarna sitter på. Jag har läst att detta snäpplås har åkt upp för en del och krokarna därför inte har suttigt fast i rätt läge. Eventuellt har Ortlieb konstruerat om detta. Jag hade problem att öppna detta snäpplås, så hårt satt det fast, och under min cykelsemester fanns det inga som helst tecken på att de skulle åka upp. Nätfickor på utsidan. Jag har dessutom monterat ytterfickor på dem. Den stora orsaken till dessa ytterfickor är att förvara verktyg och bränsle till spritköket i dem så att smuts och eventuellt läckande flaskor inte blandas i den övriga packningen. Man får dessutom lätt fram verktygen för det ät (tyvärr) bevisat att man får mer punkteringar i regn än i vackert väder.

 

Väskorna är verkligen vattentäta. Man använder två snören med snörlås, ett inre och ett yttre för att få ihop väskans övre del, innan man stänger igen väskan med de vattentäta locket. Nätfickan på utsidan stängs med en dragkedja. De svarta remmar som håller ihop väskan med snäpplås går att justera. De undre remmarna går bakom nätfickan och kan åka ned bakom dem.

 

Om man köper ytterfickorna så får man montera dem själv. Ytterfickorna finns i två storlekar och det är de mindre på 2 liter som passar till cykelväskorna. Det följer med monteringsanvisningar, en mall för att göra hålen på rätt ställe, en pryl och fästok för ytterfickan. Jag trädde väskan över en bräda som jag fäst på en arbetsbänk. Tejpade fast mallen och gjorde hålen. Tog bort mallen och såg inga hål. Condura väven som väskorna är gjord av är stabil och lite grov på utsidan. På insidan är den glatt och det är där man fortsätter för där syns hålen efter prylen tydligt. Man måste göra ganska stora hål då skruvarna som följer med är platta i fronten. Sedan skruvar man dit de två fästoken. De är gjorda så att väskan ska vara vattentät även efter att ha monterat dem. Ytterfickan fästs sedan i dessa. Ytterfickan går att ta lös om man inte skulle behöva den.  

Tillverkare: Ortlieb

 

Ortlieb Sport-Packer Plus

 

825 gram, 15 liter per väska. Vattentäta, kraftiga, rymliga. Krokar med låsning. Nätfickor på utsidan. Stängs med dragkedja.

 

Har samma konstruktion som Ortlieb Bike-Packer Plus. Råkade för att fästa en av väskorna med endast en krok på cykelsemestern. Den klarade det utan problem under några mil innan jag upptäckte det hela.

Tillverkare: Ortlieb

 

Kläder

 

Det har hänt en hel del på klädfronten sedan 1992 då jag var ute senast. Det enda plagg som var med både 1992 och 2003 var regnjackan. Den kommer jag dock att byta ut vid nästa tripp. Materialen idag är lättare, varmare och torkar snabbare än de som fanns 1992.

 

Coolmax

 

Jag har både en T-tröja och strumpor i detta material. Dess förmåga att vara torra fungerar verkligen.

 

Kortbyxa DRI FIT. Tighta byxor gjorda för löpning. Visade sig inte passa för cykling då de nötte för mycket i baken. Fick använda bomullskalsonger för att det skulle fungera. Köpte dessa då de cykelbyxor jag har tar lång tid på sig att torka. Kommer att byta dessa byxor till nästa tripp.

 

Vindjackan är en Haglöfs Trident II Jacket. Dyr men mycket bra. Bekväm både på cykeln och till fritid. Kan tvättas i 40 grader och tål torktumlare.

Vindbyxorna är Tierra  Fast Track Trouser. Gjorda för cykling  Torkar inte lika snabbt som vindjackan. Kan inte torktumlas.

 

Regnkläderna har jag köpt på Cykelfrämjandet webbsida. De tidigare regnkläderna regnjackan Lowe Alpine Rush Jacket och regnbyxa Haglöfs Foss II Pant som var mycket bra men inte helt lämpliga för cykling då de inte täckte helt. Det regnkläder som köpts från Cykelfrämjandet är regnjackan Vaude eVENT Jacket med förlängs rygg och regnbyxan Vaude Spray Pants där man kan med kardborre sluta nedre delen av byxbenen vilket är bra vid cykling. Först året läckte dragkedjan men efter att ha tvättat byxorna men de specialtvättmedel som finns för regnkläder så är dragkedjan tät.   

 

Resten av  kläderna är normala utom byxorna som jag använder när jag inte cyklar. Byxan är Fjällräven Owaka MT Byxa. Lätta, vindtäta och torkar lätt vilket påstås av Fjällräven. Detta har visat sig stämma i verkligheten också då den blivit blöt två gånger under Finlandsresan och torkat snabbt båda gångerna. Går att göra om till kortbyxor. Jag har också Lowe Alpine Zip-Off Vapour Trail Pants men den har ett gummiband för att hålla upp byxa. Det går inte att använda bälte så byxorna har en tendens att åka ned om man har plånbok, nycklar och kamera i byxorna.

 

Köket

Trangia 27

 

2014 köpte jag Trangia 27 köket med hardanodized pannor sedan spritköket med teflonpannor nötts ut. Det nya köket är lika lättdiskat som de gamla och värms upp märkbart snabbar än de gamla köket.

 

Trangia Bränsleflaska 300 ml

 

 

Jag har Trangias bränsleflaska 300 ml med Trangias säkerhetskort. Jag har den minsta då jag bor på campingplatser och lagar maten för det mesta i deras kök och därför går det inte så mycket bränsle. Fylld med tysk etanol som är mycket effektiv.

 

 

Kartor

 

Kartor är färskvara. Därför köper jag kartorna så nära utfärden som är möjligt. Antigen skär jag ut de kartblad jag behöver från kartboken eller scannar in dem och skriver ut dem. Det senare gör jag om det inte är lätt att skära ut kartbladen eller att de är så stora att de inte lätt ryms hopvikta i kartfodralet. Skalan på kartorna har också betydelse. 1:300000 är den lägsta skalan jag rekommenderar. Blir det lägre försvinner de småvägar som är trevliga att cykla på.

 

Navigering

 

Garmin Edge 1000

 

 

Jag har nu en Garmin Edge 1000 cykel-GPS. Den har en cykelkarta så gång och cykelvägar finns med. Kartuppdateringar ingår i priset. Mäter puls via pulsbälte, kadens, fart, höjd och temperatur. GPS-satteliterna hittar den ofta genast så när den är startad är den redo för navigering. Batterierna räcker en dag så har man med den på långfärd får man ladda den varje dag. Garmin har gjort ett stabilt fäste för sina cykel-GPS:er. Rekommenderas trots de kostar en slant, ca 375 kronor.     

Tillverkare: Garmin

 

Kroppsvård

 

Mirakelhandukar. De fungerar som reklamen säger d.v.s. att man kan torka sig torr när de är blöta men inte går att vrida ur.

 

Rakapparat Braun Pocket Twist. Batteridriven rakapparat som är lika bra som en vanlig rakapparat. Köpt på Obs för 249 kronor. Clas Ohlson reade ut samma rakapparat med MTV logga för 99 kronor. Batterierna räcker till ca 25 rakningar.

 

På apoteket hittade jag små tandkrämstuber på 20 och 25 ml. Vanliga är på 75 ml.

 

Världens minsta tandborstfodral. Minns inte var jag köpte dem. Jag har haft flera stycken i åratal.

 

Jag har även provat Jordan GO! med hopvikbar tandborste och tandkräm i ett fodral. Tandkrämen räcker ca en månad. Det fungerar även om tandborsten nöts så pass att jag inte anser de vara värt att köpa tandkrämsrefill till den utan att varje gång köpa en ny sats med tandborste och tandkräm. Man måste annars efter ett tag rätta till borsten när man viker ihop tandborsten annars pekar stråna åt alla håll. Däremot fungerar det hela och man kan borsta tänderna rena.

 

 

Verktyg

 

Multiverktyg

1992 fanns det några få multiverktyg för cykel. Köpte ett som Clas Ohlson sålde. Det saknade låsning för nycklarna och jag gjorde mig illa på det ganska ofta.

 

Sigma Sport PT 16

 

 

Köpte Sigma Sport PT 16 multiverktyg. Då cykeln var tillverkad i Tyskland tänkte jag att ett multiverktyg från en annan tysk tillverkare skulle passa bra. Det visade sig vara riktigt. Sigma Sport PT 16 klarar alla skruvar och muttrar på cykeln utom pedalerna som behöver en öppen nyckel och en mycket ovanlig mutter till kransarna fram. PT 16 innehåller insexnycklar, skruvmejsel och fasta nycklar låsta i utfällt läge. Kedjebrytare. Däcksavtagare. Ekernyckel. Kedjehållare, syns på bilden som en ståltråd. Verktyget är delbart.

Tillverkare: Sigma Sport

 

Parktool MTB.3C Rescue Tool

Däckavdragaren på Sigma Sport PT 16 gick sönder så jag köpte Parktool MTB.3C Rescue Tool som har kraftigare däckavdragare. Verktygsmässigt är Parktool  och Sigma mycket lika.

 

Tillverkare: Parktool

 

 

Leatherman Charge TI

Leatherman är tillika med Victorinox och Gerber de som står för begreppet multiverktyg. Den jag nu har sedan 2005 är Leatherman Charge TI en av Leathermans större multiverktyg. Den har titanhandtag och som syns på bilden flera olika verktyg. Knivarna kan inte fällas ut när man använder tången och alla verktyg är låsta i utfällt läge. Min första Leatherman, som räknas som originalet, hade inga låsningar alls. Av bitsen som flöjer med Leatherman Charge TI är de flesta i tum. Det går att köpa till bits vilket jag har gjort och då får man även bits i millimeter.  Leatherman Charge TI hamnar mellan köket och cykelverktygen då den har konservöppnare och sax. Knivarna är av hög kvalité som brukligt. En fil och såg finns också. Då cykeln höll ihop på senaste turen så är inte Leatherman Charge TI provad vid cykelreparation.

Tillverkare: Leatherman

 

 

Boende

 

Tält

 

Hilleberg Stalon GT

 

Jag har med mig ett Hilleberg Stalon GT grön färg som numera utgått ur Hillebergs sortiment. En ny modell Stalon Combi finns dock som gör att man kan få samma typ av tält men till lite mer vikt. Den stora absiden gör att cykeln ryms i tältet vilket är bra dels ur stöldsynpunkt och att det inte regnar på cykeln.

 

Bilden visar hur det ser ut i verkligheten. Mitt tält med cykeln i mitten.

 

Hilleberg Stalon GT är alltså ett mycket bra tält för cykelsemestern. Tältet väger komplett ca 4 kg. I norra Sverige räcker ventilationen för att torka kläder i tältet. I södra Sverige och längre söderut i Europa är det ofta fuktigare och fungerar därför sämre. Kondens var vanligt under cykelsemestern i södra Sverige, Danmark och Tyskland. Den stora absiden gör att man kan utan problem kan laga mat i tältet. Innertältet går mycket lätt att ta bort. Jag brukar ta ut innertältet och vända det in och ut för att skaka bort det skräp som alltid blir i ett tält man bort i.

Tillverkare: Hilleberg

 

 

Sovsäck

 

I början av 90-talet köptes Haglöfs Travelite (1070 g) som jag hade med mig på cykelsemestrarna i Sverige 1992 och i Danmark 2003. Jag frös ofta i den 1992 främst beroende på att vädret var inte toppen. Efter ha frusit några nätter även i Danmark där det var toppenväder bestämde jag mig för att byta sovsäck. Inför Tysklandsresan 2004 köptes Haglöfs LIM Zero (775 g). Tyvärr blev det dåligt väder och kallt i Tyskland så jag frös ofta i den under nätterna. När resan 2005 skulle gå norrut genom Sverige och Finland så visste jag att den kunde bli rejält kallt om oturen var framme. Nu bestämde jag mig för att köpa en sovsäck som skulle fungera i fortsättningen och även satsa på dun denna gång. De blev en Western Mountaineering UltraLite 180 cm (795 g), köpt på Getout för 2900 kronor. Western Mountaineering räknas som en av världens bästa dunsovsäckar och jag kan inte säga emot det. Varm sovsäck med en bra låsning för dragkedjan så den inte fastnar. Frös en enda natt i Finland men då var jag rejält nedkyld när jag lade mig.

 

Tillverkare: Haglöfs, Western Mountaineering

 

 

Kudde

 

Under alla cykelsemestrar utom den första har jag använt lättviktsluftmadrasser. Även min bror använder dessa under sina motorcykelsemestrar. De är lättare, tjockare och kompaktare ihoprullade än madrasser som Therma-Rest. Den som användes senast var Vaudes luftmadrass inköpt på Getout. Kan inte pumpas upp med pump. Vikt 560 gram.

 

   

Kudden jag använder är Tempurs resekudde. Vikt 700 gram. Lite låg för mig så jag har en skumplastbit som är ca 3 cm tjock för att höja kudden. Tempurkuddar, denna och de andra de tillverkar, kan rekommenderas till de med dålig nacke. Angående bilden så använde man tändsticksaskar förr på bilder för att ha något att jämföra med. Då tändsticksaskar inte har någon bestämd storlek idag har jag använt ett 9 volts batteri istället.

Tillverkare: Tempur

 

Tempur har varit ganska ensamma att ha en bra resekudde men det har ändrats på senare tid. Nu finns det från Exped, Marmot och Sea to Summit. Jag har Exped Comfort Pillow M som är fylld med skumgummi bitar så de håller sig uppe även om den inte är uppblåst.

 

 

Tillverkare: Exped

 

Lyse

 

Lyset i tältet kan vara antingen en tältlyckta som man hänger upp i taket eller en ficklampa eller en pannlampa.

 

 

En CMG tältlampa med diod. Fördelen med tältlampa är om man hänger upp den i tälttaket att man alltid hittar den om man ska upp när det är mörk. Nackdelen är att den inte alltid lyser där man vill. I det Hilleberg Stalon som jag har hänger jag upp den i tvättlinan och hänger det även tvätt där så kan de skymma.

 

 

 

Petzl Zipka Plus. En liten pannlampa. Fördelen med dessa diodpannlampor är att de alltid lyser på det man har i blickfånget. Nackdelen är att man inte kan sova med dem på så ska man upp i mörkret kan det vara svårt att hitta lampan.

 

 

Övrigt

 

Panasonic HX-WX10

 

 

Film och foto kamera. En knapp för film och en knapp för foto. Filmar i HD (1980 x 1080p, 30 bilder/sek samt 1980 x 1080i, 60 bilder/sek). De använder SD kort och på ett 16GB kort rymmer man ca 2 timmar HD film. Högsta upplösningen för foto är 16 megapixel. Filmar med mycket bra bild även om vid sämre ljus. En fart på zoomen som jag tycker är för snabb. Är vattentät vilket är en stor fördel på en cykelsemester när de regnar.

 

Schampo

Apoteket säljer små schampoflaskor. Man kan också ha schampo i de små flaskor som säljs i sportaffärerna. Man kan innan man far testa hur länge de räcker och hur mycket schampo man egentligen behöver per hårtvätt. Ofta kan man ta mycket mindre än man brukar. T.ex. räcker flaskan för mig i en månad.

Flaskan efter två veckors användande.

 

Diskmedel

Yes rekommenderade några damer på en bensinstation för det diskmedlet gick inte bara att diska med utan även att göra rent händerna i efter att ha mekat med cykeln. Detta fungerade verkligen. Har även provat att rengöra händerna med Yes efter att servat en gräsklippare och även det fungerade. Man blev ren om händerna. Om även andra diskmedelsmärken fungerar på samma sätt har jag inte provat.

Yes diskmedel i en flaska köpt på Clas Ohlson för flera år sedan. De har inte kvar den i sitt sortiment.