Kablar och kontakter

Hem ] Upp ] Olika surroundsystem ] THX ] Surroundförstärkare ] Högtalare ] TV ] Analog TV ] Digital TV ] HDTV ] Ultra-HD ] Videoprojektor ] Video ] DVD ] DVD inspelare ] Blu-ray ] Blu-Ray inspelare ] Ultra-HD inspelare ] [ Kablar och kontakter ] Fjärrkontroller ] Köpråd ] Trimma hembion ] Min anläggning ] Avstörning ] Historien om uppgraderingar ]

 

Om man listar de viktigaste egenskaperna för en kabel är det följande: 

  1. Den ska inte glappa.
  2. Den ska sitta fast.
  3. Den ska inte vara alltför styv.

Analoga kontakter och kablar

S-video (mini-DIN)

I en S-video kontakt finns fyra stift. Två används för bilden och två för färgen. Det är noga med att man har riktat S-video kontakten helt rätt för att den ska gå att ansluta. Detta har nog många fått erfara som ska ansluta sina apparater bakpå en surroundförstärkare full med anslutna kablar. Detta är den kabel som har orsakat mest glappkontakt av alla. Köp därför högkvalitativa kablar.

S-video kontakter finns på Super-VHS videor, Hi8 videor och bättre TV-apparater och sattelit mottagare.

Det finns en debatt vad denna kontakt och kabel ska heta. Vissa säger S-VHS kontakt och kabel, andra S-video kontakt och kabel. Det rätta är det senare då S-video används i manualer och dokumentation om Hi8 grejer. Ingen skulle kalla denna kontakt Hi8-kontakt.

Även i dokumentation om kabel-TV boxar, sattelitmottagare så används S-video som benämning.

OBS! Kontakt och kabel endast för bild. En del människor har trott att det p.g.a. de fyra stiften överförs både bild och ljud vilket alltså är fel.

Kontakten är på väg ut och finns inte alla på nya hembioförstärkare med motiveringen att S-video och komposit ser ungefär lika ut vilket inte stämmer vilket alla som haft denna kontakt på hembioförstärkare och S-VHS video kan intyga.

SCART

 

 

SCART kontakten har tjugo stift. På bilden ser man att det är många funktioner denna kontakt har. SCART kablar finns i många olika utförande med många olika typer av kontakter i andra änden. Även om det är SCART kontakter i båda ändarna kan några eller alla stift vara anslutna. Om inte alla stift är anslutna kan man inte få alla funktioner vilket gör att med en sådan SCART kabel har det betydelse vilken väg man vänder kabeln.

SCART kontakten har nog rekord i att orsaka felaktiga anslutningar. Eftersom tjugo stift ska anslutas gäller det att inget av dem är böjt. Det är mycket vanligt att något stift är snett och att när man trycker in kontakten i apparaten så åker något stift in i kontakten. Man får då med en tång dra ut stiftet och böja till det.

SCART kontakten utvecklades innan S-video kom. Detta gör att om SCART kontakten används i S-video så måste man koppla S-video signalerna på redan upptagna stift. Man kan alltså inte samtidigt ansluta S-video och kompositvideo samtidigt, vilket är möjligt med de adaptrar som har SCART kontakt i ena änden och phono för ljud och bild samt S-video kontakt i andra änden. Ansluter man både S-video och kompositvideo (phono kontakten) får man interferens mellan signalerna som visar sig som en störningsmönster i bilden.

Tyvärr har många Super-VHS videoapparater SCART-kontakter vilket gör att man kan råka ut för nämnda problem. SCART kontakten försvinner allt mer så det är ovanligt att se de på apparater idag.

DIN kontakt

DIN kontakten finns i en mängd utförande med olika antal stift och vinklar.

Har idag i stort sett försvunnit ur video och ljud sammanhang. Kan finnas kvar på äldre utrustning där DIN 41524 är vanligast.

DIN 41524 (5'D') är standard för MIDI kablar.

 

Telefonpropp

Telefonproppen finns i olika utförande, mono och stereo med olika diameter ¼”, 3,5 mm och 2,5 mm. Telefonproppen används mest för hörlurar och mikrofoner.

De minsta storlekarna 2,5 mm och 3,5 mm som ofta sitter på bärbar utrustning, som CD-spelare och videokameror, är orsak till mycket problem med glappkontakt.

 

Högtalarkabel

Eftersom det ska gå mycket ström i högtalarkabeln så bör den vara någorlunda tjock. Koppar har mycket lågt inre mottstånd så en elkabel med 0,75 mm2 area klarar ca 10 ampere. Förstärkare på 100 watt kan ge ca 20 ampere vilket gör att man inte klarar sig en tunn elkabel. Jag har själv en högtalarkabel med 4.0 mm2 area.

 

Analoga och digitala kontakter och kablar

Phonokontakter (RCA kontakt)

 

Phonokontakten eller RCA-kontakt är den dominerande kontakten inom video och ljud. En enkel kontakt som gör att kablarna är enkla att tillverka. Nackdelen med phonokontakten är att man ansluter signalen före jorden. Detta kan man höra som ett brum innan kontakten är helt ansluten. Därför ska man alltid ha apparaterna avstängda när man ansluter apparater med phonokontakter. Phonokablar används både för analoga och digitala signaler.

XLR-kontakt

 

XLR-kontakten finns i olika utförande med 3 till 5 stift. Används till mikrofoner och till professionell video och ljudutrustning. Finns på en del dyra audio och video förstärkare som har balanserade in- och utgångar eller S/PDF digital anslutning.

Observera att dessa kontakter trots att de har tre pinnar bara överför en analog/digital kanal. Man skickar signalen med två stift i fas och motfas och det tredje är jord. Alla störningar kommer in fas med signalen. Genom att skicka signalen i fas och motfas kan man ta bort störningar genom att fasvända signalen som är i motfas i ingångsteget. Nu kommer störningarna från de båda signalerna att hamna i motfas och släckas ut.

DMI-kontakt

DMI finns i tre versioner:

  • DVI-A(Analog)
  • DVI-D (Digital)
  • DVI-I (Integrated)

DVI-A överför analog bild, DVI-D digital bild och DVI-I överför både analog och digital bild. Det är dock som digital kabel som DVI används mest till. Den sitter framförallt på datorers grafikkort och skärmar med digital ingång, videoprojektorer och ,vad jag vet, på en hembioförstärkare DENON AVC-A1XV. Att överföra digital gillar inte vissa inom underhållningsbranschen. Därför har kopieringsskyddet HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) från Intel införts. DVI klarar denna standard. Observera att om någon apparat med DVI skickar en signal med HDCP så måste även den mottagande apparaten klara HDCP för att det ska fungerar. Att använda DVI till videoprojektorer har dock inneburit en del problem då DVI-D specifikationen anger att kablar kan vara max 5 meter långa. Detta har man åtgärdat genom att förstärka signalen mer än vad specifikationen säger. Kablar på upp till 12 meter har då kunnat användas. Framtiden för DVI är osäker. Den kommer att ersättas av HDMI. 

 

Digitala kontakter och kablar

Optisk kontakt

   

Den optiska kontakten används till den optiska kabeln av typ ”Toslink” som finns på många av dagens förstärkare, CD-spelare, DVD-spelare, MD-apparater och DAT-bandspelare. Ofta har apparaterna både optisk och phonokontakt som digital ut och/eller ingång. I valet mellan optisk eller phonokontakt ska man välja phonokabeln om det är möjligt.

IEEE-1394, Firewire, i.Link

   

Kabeln med allt för mångas namn. Överför både bild och ljud (i.Link bara ljud). Klarar stora överföringshastigheter på långa avstånd. Standard IEEE1394A klarar upp till 400 Mbits/s, IEEE1394B upp till 800 Mbit/s. Man kan ha kablar upp till 100 meter men då sjunker hastigheten till 100 Mbit/s.  Kontakten finns i två storlekar. Den lilla kontakten används på alla DV videokameror, på dyrare DVD inspelare och en del Audio/Video förstärkare. Den större kontakten används till datorers firewire portar.

Förstärkare med denna kontakt håller på att försvinna där HDMI tar dess plats.

HDMI

HDMI överför både bild och ljud digitalt. HDMI är bakåtkompatibel med DVI. Det finns gott om DVI-HDMI adapter. Precis som till DVI finns kopieringsskyddet HDCP till HDMI. Kabeln klarar 5 Gbit/s vilket är dubbelt så mycket som HDTV behöver (2,2 Gbit/s). Specifikationen för HDMI tillåter upp till 15 meter långa kablar men som vanlig provar folk alltings gränser så 40 meters kablar har fungerat med en del tillverkares apparater (Pioneer). Alla dagens A/V förstärkare och försteg har denna kontakt. Äldre A/V förstärkare utan HDMI verkar vara osäljbara som begagnat. Dominerade kontakt på A/V utrustning.

 

Priser och kvalité

Kablar för video och ljud finns med en stor spännvidd i priser, från ca 30 kronor till ca 50000. Tidningen Ljud och bild i nummer 98/11 en blindtest med olika kablar. Det visade sig att det var omöjligt att avgöra vilket kabel som satt i. Elkabeln lät lika bra som dyra högtalarkablar. Jag har dock vänner som påstår sig höra skillnaden mellan billiga och dyra kablar.

Min egen erfarenhet är att man ska köpa tillräckligt bra kablar. Billiga kablar ger ofta glappkontakt efter ett tag. De flesta kablar jag har är Supra. De har bra passform och har inte glappats hittills. Några Moster Cable. De dyraste kablarna är två optiska, köpta på Hifiklubben för 1800 kronor. Högtalarkabeln är en 2 x 4.0 mm2 kabel, köpt från Elfa och kom i två 50 m rullar. Jag rekommenderar att köpa högtalarkabeln i en större rulle. Högtalarna till anläggningen kommer troligen att bytas och flyttas under årens lopp. Det är nästan omöjligt att mäta längderna till alla högtalarna och sedan köpa rätt längd.

 

Koppla ihop anläggningen

Alla som har försökt att koppla in allt man har av audio och video anläggningar till sin A/V-förstärkare har upptäckt att alla kombinationer av sladdar finns inte att köpa eller att man måste kombinera sladdar för att få ihop det hela. Vill man då ha hög kvalité på kablarna så måste man ändå göra kompromisser för alla kombinationer finns inte av hög kvalité.

Man kan t.o.m. upptäcka att kabeln överhuvudtaget inte existerar. En Salora kabel-TV box som jag skulle koppla in hade en DIN 5’C’ (se ovan) utgång för ljud och bild som skulle anslutas till tre phonoingångar på A/V förstärkaren. Det enda som stods till bud var att köpa kontakter och sladd och löda ihop kabeln.

Idag är det spelkonsoler som kan ha ovanliga kontakter.

 

Märkning

Märk gärna kablarna och märk definitivt högtalarsladdarna. Det är normal likadana och kommer in till förstärkaren i en hop. Om man sedan måste koppa loss dem så är det en klar fördel om de är märkta.

 

Uppdaterades senast: 2021-09-24