1988 - Stockholm-Göteborg

Hem Upp 1987 - oväntade lågtryck 1988 - Stockholm-Göteborg 1992 - kaotiskt packande 2003 - Danmark på liggcykel 2004 - Tyskland 2005 - Sverige - Finland 2006 - Storbritannien 2007 - Kulturcykelsemester 2008 - Två turer 2009 - Norge 2010 - Beredskap 2012 - Kallt väder 2014 - Kort resa

 

Rutten

Stockholm-Göteborg-Uppsala

Starten även detta år som förra blev på Arlanda. Till skillnad från förra året så var detta år soligare.

Hade mer pengar detta år då jag hade nytt jobb som var bättre betalt och inte behövde köpa alla grejer till cykelsemestern så både jag och cykeln flög till Arlanda detta efter vissa förhandlingar om man överhuvudtaget får ta med sig en cykel på flyget och hur den eventuellt ska vara paketerad på Skellefteås flygplats. Efter att skruvat fast pedalerna och växeln började färden år sydväst då jag inte ville in i Stockholm med långfärdscykeln. Har för mig att jag tog vägen mot Enköping och sedan mot Strängnäs där jag campade någonstans på vägen.

Däremot är jag helt säker på att jag nästa dag cyklade genom Eskilstuna då jag hade viss svårighet att hitta vägen söderut. Sedan bar det av mot Hälleforsnäs och Flen i strålande solsken. Detta hade jag inte räknat med, vis av erfarenheten från förra året, så i Flen fick jag köpa solskyddskräm. Jag köpte den med högsta solskyddsfaktor ifall detta strålande väder skulle fortsätta. Efter Flen for jag genom Katrineholm och sedan söderut till Norrköping där jag tog in på campingen.

Följande dag lite mer söderut till jag träffade på Göta kanal som jag sedan följde. Det fanns mycket att fotografera längs vägen. Delvis var vägen längs kanalen grusväg och dessutom ganska smal, men på de flesta ställen utmärkt. Efter ha följt kanalen tog jag i på en camping i Borensberg. Denna camping visade sig vara unik. Det fanns myntautomater överallt. Även till varmvattnet i handfaten. Jag växlade till 20 enkronor som var slut efter några timmar. En kommentar om antalet myntautomater lämnades onoterat när jag växlade igen.

Med glädje lämnade jag myntautomatcampingen nästa dag. Det var svårt att följa kanalen så efter Motala styrde jag söderut längs Vätterns stränder. Tog det lugnt denna dag. Cyklade till Motala och stannade till där för att titta på omgivningarna och äta lunch. Fortsatte senare till Vadstena och kom fram till Ödeshög där jag hade en del problem att hitta campingen då skyltarna till den plötsligt slutade att finnas. Nu är inte Ödeshög så stort att de gick ganska snabbt att leta fram till campingen. Ödeshög är inom parentes den ort jag övernattat mest i på mina resor. Två gånger på campingen och en gång på hotell.

Nästa dag startade med sol, fortsatte med sol och avslutade med sol. Fortsatte färden längs Vätterns östra strand. Stannade till i Gränna och köpte polkagrisar. Inte röda utan gröna som jag tycker är godare. Tittade också en stund på tillverkningen av dessa karameller. Med gröna polkagrisar i mun fortsatte jag turen i sakta mak söderut. Svensk högsommar. Tittade på omgivningar och fotograferade. Kom så småningom om till Jönköping vid ca 16:00 och stannade till på campingen där. Efter ha slagit upp tältet, duschat och ätit så var klockan inte ens 18:00. Man skulle kanske gå på bio. Sagt och gjort. Tog bussen till centrum och kollade på repertoaren. Bestämde mig för "Skjut för att döda" som precis kommit upp på biograferna. Den började inte förrän om en timme så jag gick runt i Jönköping och tittade. Pingstförsamlingen i Jönköping hade en sångfestival eller något liknade så i en park bjöds det på gospel musik. Gick efter timmen på bio. Spännande film men ändå inte helt i min smak. För många orealistiska inslag. Sommarkvällen var fortfarande ljum när filmen var slut så jag tänkte att man skulle ta en promenad tillbaka till campingen. De hade inte verkat vara så långt när man åkte buss. Efter en lång promenad var jag åter på campingen efter drygt en timme.

Sämre väder dagen där på med en del regnskurar. En rejäl uppförbacke vid utgången av Jönköping på färden mot Göteborg. En hel de trafik längs väg 40. Motvind. Råcyklade eller vad man ska kallade det när man ska från A till B. Kom på kvällen fram till Borås. Denna camping hade delats upp i rutor. Så är många campingplatser i dag men 1988 var det ovanligt. Fick en ruta och cyklade dit.. Två djupa hjulspår fanns i den. Omöjligt att slå upp tältet. Tillbaka till expeditionen och få en ny ruta. Den nya var platt så nu gick den att slut upp tälten bland alla husvagnar och husbilar.

Fortsatte nästa dag färden mot Göteborg längs småvägar. Det var inga som helst problem att hitta då skyltningen var utmärkt. Kom på eftermiddagen in i centrala Göteborg. Nu skulle man svänga söder ut för att hitta släktingarna hus. Detta var knepigare än jag hade tänkt mig. Jag fråga till slut en cyklist om vägen. Den vänlige själen cyklade med mig tills jag kunde hitta själv. Kom efter en stund fram till en av mina morbröder hus, har två morbröder i Göteborg. Fick veta att min farfar hade dött när jag kom fram. Tog därför en paus och reste hem för att vara med på begravningen. Reste efter begravningen åter till Göteborg. Vi for ut i morbroderns båt och när jag hade tagit ett kort av min moster så skulle jag ta ut filmen. Det var då jag upptäckte att jag rest utan film. Fick en film av min morbror som arbetade som professionell fotograf. Träffade min kusiner. Tvillingkusinerna arbetade på Liseberg och ordnade gratisbiljetter.

Efter att ha varit och besökt släkt och vänner i Göteborg och vilat upp mig så var det dags att fortsätta cykelturen tillbaka till Arlanda. Jag hade nog vilat för mycket. Kände mig sömnig hela dagen. Kom till Falköping och övernattade på Mössebergs camping och stugby. Campingen låg på ett berg men väl framme var det helt platt för oss som tältade.

Mössebergs Camping och Stugby. Fuktskadad film.

När jag skulle fara från Mössebergs camping var det en rejäl nerförsbacke. Jag upptäckte att bromsarna inte fick stopp på cykeln och till min fasa höll en bil på att svänga vänster framför mig. Som tur var hade bilföraren uppfatta problemet och väntade med att svänga tills jag hade passerat. Skurar denna dag då färden fortsatte. Dåligt väder verkar göra att man glömmer var man har varit och cyklat och vad man sett under dagen. Kom i alla fall fram till Karlsborg och campade där.

Något bättre väder denna dag. Sol med några skurar. Uppehåll enligt fjolårets nederbörd. Cyklade nu på den västra sidan om Vättern och fick i mitt tycke en del bra bilder över Vättern.

Vättern. Fuktskadad film.

Norr om Vänern stannade jag på en liten camping som låg just vid vägen. Har idag svårt att geografiskt minnas var den var. Däremot är minnet vad som hände på den desto bättre. När jag hade lagt mig kom ett par som hade noll koll på hur lite ett tält ljudisolerar. Samtalet fördes på en sådan nivå att jag inte fick ihop åldern på dem. Fört trodde jag de var max 20, men händelser som avhandlades ökade åldern. Efter några timmars buller så skrek en tysk från sin husvagn att de skulle vara tysta. Det tog skruv och nattens frid lägrade sig.Döm om min förvåning näst morgon då de bullrade gästerna visade sig vara i 50 års åldern. Det vackra vädret var som bortblåst.

Fortsatte norrut och svängen sedan västerut söder om Hjälmaren där jag stannade på en camping. Det måste ha regnat för jag minns att jag fick låna ett torkrum för att få alla kläder torra. Det var på denna camping som en tjej satte på stereo på hög volym i husvagnen när föräldrarna var någon annstans. D.v.s. det visste jag ännu inte då jag trodde länge att det var från en bil och att de snart skulle ta slut. Då det inte gjorde det så steg jag ut ur tältet för att kolla läget och upptäckte då att ljudet kom från en husvagn. Den visade sig innehålla en ung tjej. Jag knackade på och det tog ett tag innan hon hörde det. När väl öppnade så sa jag att hon fick skruva ned då ljudet dånade över campingen.  Detta hjälpte så även på denna camping lägrade sig friden.

Hur denna dag var minns jag överhuvudtaget inte. Det måste ha regnat. Det enda jag minns är att jag denna dag kom fram till Strängnäs.

Sista cykeldagen på denna resa. Regn hela dagen. Åkte längs trafikerade vägar och regnet gjorde att bilarna och långtradarna virvlade upp en fin dimma som gjorde att halsen kändes tjock efter ett tag. Kom fram till Uppsala där jag hälsade på några av mina kusiner. Kläderna var dyblöta när jag kom fram och de torka inte märkbart under natten.

Nästa dag fick jag skjuts till Arlanda. Till skillnad mot Skellefteå flygplats så blev det inga förhandlingar om att ta med sig cykeln på flyget. Fick hjälp att pakettera den. Cykel kom oskadd fram till Skellefteå.

Epilog.

Lämnade in filmen jag tagit under den någorlunda torra cykelsemestern Den kom tillbaka med en lapp där det stod att filmen var fuktskadad och därför endast delvis framkallad.